hársfa szappan natur természetes kézműves szabban ekcémára
Natúr, saját készítésű, kézműves termékek

Natúr szappan a jó szappan? – Minden, amit az igazán jó natúr szappanokról tudni érdemes

Milyen a jó szappan? Mitől jobb a natúr szappan, mint a többi? Mit tud és mit ne várjuk tőle?

Natúr szappan. Mire gondolsz, ha ezt a kifejezést hallod? Szép színekre, egyedi formákra, finom illatokra? Írásunkból megtudhatod, hogy érzékeinken kívül mire és hogyan hatnak még a jó natúr szappanok. Tévhiteket oszlatunk el és működési mechanizmusokat magyarázunk meg, tarts velünk!

A tisztaság fél egészség!

Régen, a hagyományos magyar háztartásokban mosáshoz és mosakodáshoz is házi szappant használtak, amit otthon főztek. Ezt tartották a legegészségesebb szappannak. Öregjeink úgy emlékeznek vissza rá, hogy ettől soha semmiféle allergia, bőrfertőzés nem fordult elő. 

A szappan tisztítószer. A natúr szappan sem más és nem több.

A szappan ősi termék, mely sok anyag keverékéből áll össze és az a dolga, hogy bőrünkről a szennyeződéseket hatékonyan eltávolítsa. Feladata nem is több annál, minthogy hatékonyan tisztítson. Felvisszük bőrünkre, azután lemossuk róla. 

A szappan nem marad ott, nem szívódik fel, ezért nem is tudja úgy ápolni bőrünket, mint például egy testápoló. 

Igazi, természetes frissességet érzünk a szappanok használata után. 

“Mielőtt kipróbáltam volna a szappanaitokat, nem is tudtam, milyen a valódi tisztaság érzése!” – jelezte vissza egyik – azóta már visszajáró – vásárlónk. Tapasztalata mögött az a tény rejlik, hogy a szappanok enyhe bőrradírként is működnek: az elszarusodott hámsejtektől és a zsíros piszoktól is megszabadítják a bőrt. 

Lelkünk is felüdül, amikor testünk megtisztul.

“A tisztálkodás és a testápolás bensőséges, intim tevékenység: az önmagunkkal, a saját testünkkel való kapcsolat megtestesülése, a megpihenés, ellazulás ideje; voltaképpen egy a hétköznapi “szertartásaink” közül. Eközben a test egyik állapotból egy másikba kerül: megszabadul a munka nyomaitól, a felgyülemlett fáradtságtól, felkészül a pihenésre, az ünnepre, és közben a lélek is felüdül. ” 

(Juhász Katalin: Meg is mosakodjál!)

Dehát a szappan kiszárítja a bőrt! Vagy nem?

Tévhit, hogy a szappan tönkreteszi a bőr savas védőburkát és ezáltal kiszárítja azt. 

A szappan ugyan enyhén lúgos, de a bőrünknek (1 éves kor után) megvan az a képessége, hogy a szappan lemosása után azonnal képes visszaállítani a saját pH-értékét. Gyorsan regenerálódik, így visszaáll a bőr eredeti savköpenye, egyensúlya. 

Ugyan tapasztalhatunk a szappanozás utáni percekben egy kis húzódást, de ez nagyon hamar magától – krémezés nélkül is! – elmúlik. 

Akkor mitől szárad ki a bőr?

  • a rossz minőségű szappantól,
  • a kelleténél gyakoribb tisztogatástól, 
  • a le nem öblített habmaradéktól, 
  • a kemény víztől.

A natúr szappan bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását. 

natúr szappan természetes kézműves Reeed szeged

“A tapasztalatok szerint a vastag szaruval borított bőrfelszín nem csak száraz érzete miatt kellemetlen, de szigetelő tulajdonsága miatt a hatóanyagok felszívódását is gátolja. A puhán tartott bőr ápolásához viszont lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség.” – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete a témában született cikkében

A jó szappan nem szárítja a bőrt. De vajon gyógyítja-e?

Még a legtermészetesebb natúr szappan sem alkalmas bőrbetegségek gyógyítására.

Mitől lesz mégis szebb a problémás bőr is egy natúr szappan használatától? Attól, hogy a szappan higiénikus: megakadályozza, hogy a bőrön megtelepedjenek a kórokozók. Ezzel előzheti meg a bőrpanaszok kialakulását és enyhítheti a tüneteket. Arról, hogy milyen szappanokat ajánlunk az ekcémás bőr kezelésére, itt írtunk.

Mitől jobb a natúr szappan, mint a bolti pipereszappan vagy tusfürdő?

A jó szappanról a benne lévő alapanyagok és azok megfelelő aránya gondoskodik. A szappan akkor bőrbarát, ha természetes összetevők alkotják. A bolti szappanok a bennük lévő konzerválóanyagok és mesterséges adalékok miatt száríthatnak. 

A szappanokhoz hasonlóan – de kevésbé hatékonyan – működnek a tusfürdők, de ezek szintén tartalmazhatnak vegyileg előállított anyagokat.

Az igazán jó szappanok természetes anyagokból készülnek, növényi olajokat és gyógynövénykivonatokat tartalmaznak, magas minőségű illóolajjal finoman illatosítottak, és persze konzerválószer- és Ethylene-Diamino-Tetra-Acetate (EDTA) – mentesek. 

Ilyenek a Reeed natúr szappanok is. 

Tiszták és természetesek.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.