szappan natur természetes kézműves szeged tudatos hulladékmentes
Natúr, saját készítésű, kézműves termékek

Hulladékmentes otthon a célod? – kezdd a változtatást a fürdőszobában!

Apró lépésekkel a hulladékmentes otthon felé 

Zero waste szemléletű, hulladékmentes otthon vagy hulladékcsökkentés a célod? Milyen lépések visznek közelebb egy tudatos, környezetkímélő életmód felé? És hogyan segít ebben a Reeed márka?

Úton egy hulladékmentes otthon kialakítása felé – a mi történetünk

Akkor váltottunk tudatosabb életmódra, amikor nagycsalád lettünk. 

Ahogy a legtöbben, mi is a konyhában kezdtük: nagyon fontos lett számunkra, hogy egészséges és értékes ennivaló kerüljön a családi asztalra. Nem sok idő kellett, hogy rájöjjünk: ha az étkezéseknél figyelünk, hogy mit adunk testünknek, akkor azzal is foglalkoznunk kell, ami más módon kerül kapcsolatba vele. 

És máris a fürdőszobában találtuk magunkat! 

A kád szélén sorakozó flakonok feliratait böngészve hamar egyértelmű lett, hogy itt is változtatásokra van szükség! Tudtuk, bőrünknek nincs szüksége vegyi anyagokra, és felesleges adalékokra. 

Szappanra cseréltük a tusfürdőt, sampont, természetes tisztítószereket kezdtünk a takarításhoz is használni. 

Három területen szinte azonnali pozitív változást tapasztaltunk:

  1. bőrünk – a család minden tagjáé! – visszatalált saját természetes egyensúlyához, sokkal puhább és egészségesebb lett,
  2. ritkábban kellett a szemeteseket ürítenünk,
  3. szebb és letisztultabb látványt nyújtott a fürdőszobapolcunk.

Szerettük volna a hulladékmentes otthon iránti vágyunk felszabadító erejét másokkal is megosztani, ezért amikor a Reeed natúr szappanok és kozmetikumok készítését elkezdtük, már elsődleges szempontunk volt a környezettudatosság. 

Elérhető cél a hulladékmentes otthon? 

Nagy odafigyeléssel és némi energia-befektetéssel elérhető. 

Számunkra nagyon fontos, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, de nem szeretnénk, hogy ez határozza meg a mindennapjainkat. Nem is törekedtünk teljes hulladékmentességre otthon, “csak” a hulladék csökkentését tűztük ki célul. 

Ahogy a Humusz Szövetség javasolja: olyan környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat kerestünk, amelyek számunkra vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak a megfelelő gondolkodást. Honlapjukon így írnak a zero waste- hulladékmentes otthon kialakításához szükséges személetről: A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik. 

A Reeed-ben is eszerint alakítottuk ki gyártási-és kereskedelmi folyamatainkat. 

“A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat.“ Forrás: Nulla hulladék nemzetközi definícója / HUMUSZ

Bödön Piac Reeed natúr kézműves szappan Szeged hulladékcsökkentés tudatos életmód

Hogyan tesz az otthonok hulladékcsökkentéséért a Reeed?

Termékeket fejlesztünk a hulladékmentes otthonok szolgálatában

Hogy minél kevesebb értékes dolog kerüljön a szemetesbe, megoldást kerestünk és találtunk a nehezen kezelhető, apró szappanvégek hasznosítására. Szappantartó zsákjainkba gyűjtve, majd így, zsákostul használva az utolsó csepp szappan is megmenthető!

A Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület tagjai arctisztító párnákat készítenek számunkra, melyekkel kiválthatóak az eldobható arctisztító korongok. 

Vásárlás – fókuszunkban itt is a hulladékcsökkentés áll!

hulladékmentes otthon

Az, hogy a Bödön Piacon is megtalálhatsz minket, szintén környezettudatos hozzáállásunkat tükrözi. 

Közel vagyunk: tehát a szállítás rövid, így energiatakarékos. 

Csak annyi árut készítünk, amennyi hamar elfogy. Nem kell a tárolásukra energiát és pénzt pazarolnunk.  

A mi termékeink mindig frissek és minden piacnapon ott vár standunk a szokott helyén!

A hozzánk hasonlóan gondolkodó vásárlóinknak azzal kedvezünk, hogy itt lehetőségük van kevesebb csomagolással vásárolni. 

Ráadásul övék a jó érzés, hogy hazai-helyi termelőktől vásárolva közvetlenül is segítik kis családi vállalkozásunkat. 

Ha webshopunkból rendelsz, akkor is nagyon figyelünk arra, hogy környezetbarát és minél kevesebb csomagolásban juttassuk el hozzád termékeinket.

Csomagolás Reeed módra: a kevesebb több!

Az alapanyagok kiválasztásánál elsődleges szempontunk a természetesség. A csomagolásnál is erre törekszünk. Emiatt csomagoljuk szappanjainkat újrahasznosított papírdobozba és emiatt kaphatóak dezodoraink üveg tégelyben. Ezek  újrahasznosítása egyaránt fontos számunkra és vásárlóink számára. A visszahozott tégelyeket fertőtlenítés után, újratöltve engedjük vissza a körforgásba.

A kozmetikai termékekre vonatkozó előírások a csomagolás tekintetében is kötnek minket, de igyekszünk maximálisan környezetbarát külsőt adni termékeinknek. Szeretnénk kizárni a műanyagok használatát és mindenütt újrahasznosítunk, ahol lehetséges. 

hulladékmentes otthon

Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd az otthonod hulladéktermelését?

  • Vásárolj piacon, támogasd a helyi termelőket!
  • Kerüld az egyszer használatos, felesleges csomagolással ellátott árut! 
  • Keresd a környezetbarát, újrahasznosított csomagolású  termékeket!
  • Az összetett csomagolás helyett a teljes mértékben újrahasznosítható (egyféle anyagból készült) csomagolásokat válaszd! 
  • Szelektád a szemetedet és váltsd vissza a visszaváltható csomagolóanyagokat!
  • Egyszerűsítsd az otthoni tisztálkodás kelléktárát! 

Válaszd a tudatos készítők termékeit,

És használj Reeed kozmetikumokat!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.