szappan natur természetes kézműves szeged ekcéma száraz bőr
Műhely titkok Tudatos életmód

Hulladékmentes otthon a célod? – kezdd a változtatást a fürdőszobában!

Apró lépésekkel a hulladékmentes otthon felé 

Zero waste szemléletű, hulladékmentes otthon vagy hulladékcsökkentés a célod? Milyen lépések visznek közelebb egy tudatos, környezetkímélő életmód felé? És hogyan segít ebben a Reeed márka?

Úton egy hulladékmentes otthon kialakítása felé – a mi történetünk

Akkor váltottunk tudatosabb életmódra, amikor nagycsalád lettünk. 

Ahogy a legtöbben, mi is a konyhában kezdtük: nagyon fontos lett számunkra, hogy egészséges és értékes ennivaló kerüljön a családi asztalra. Nem sok idő kellett, hogy rájöjjünk: ha az étkezéseknél figyelünk, hogy mit adunk testünknek, akkor azzal is foglalkoznunk kell, ami más módon kerül kapcsolatba vele. 

És máris a fürdőszobában találtuk magunkat! 

A kád szélén sorakozó flakonok feliratait böngészve hamar egyértelmű lett, hogy itt is változtatásokra van szükség! Tudtuk, bőrünknek nincs szüksége vegyi anyagokra, és felesleges adalékokra. 

Szappanra cseréltük a tusfürdőt, sampont, természetes tisztítószereket kezdtünk a takarításhoz is használni. 

Három területen szinte azonnali pozitív változást tapasztaltunk:

  1. bőrünk – a család minden tagjáé! – visszatalált saját természetes egyensúlyához, sokkal puhább és egészségesebb lett,
  2. ritkábban kellett a szemeteseket ürítenünk,
  3. szebb és letisztultabb látványt nyújtott a fürdőszobapolcunk.

Szerettük volna a hulladékmentes otthon iránti vágyunk felszabadító erejét másokkal is megosztani, ezért amikor a Reeed natúr szappanok és kozmetikumok készítését elkezdtük, már elsődleges szempontunk volt a környezettudatosság. 

Elérhető cél a hulladékmentes otthon? 

Nagy odafigyeléssel és némi energia-befektetéssel elérhető. 

Számunkra nagyon fontos, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, de nem szeretnénk, hogy ez határozza meg a mindennapjainkat. Nem is törekedtünk teljes hulladékmentességre otthon, “csak” a hulladék csökkentését tűztük ki célul. 

Ahogy a Humusz Szövetség javasolja: olyan környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat kerestünk, amelyek számunkra vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak a megfelelő gondolkodást. Honlapjukon így írnak a zero waste- hulladékmentes otthon kialakításához szükséges személetről: A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik. 

A Reeed-ben is eszerint alakítottuk ki gyártási-és kereskedelmi folyamatainkat. 

“A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat.“ Forrás: Nulla hulladék nemzetközi definícója / HUMUSZ

Bödön Piac Reeed natúr kézműves szappan Szeged hulladékcsökkentés tudatos életmód

Hogyan tesz az otthonok hulladékcsökkentéséért a Reeed?

Termékeket fejlesztünk a hulladékmentes otthonok szolgálatában

Hogy minél kevesebb értékes dolog kerüljön a szemetesbe, megoldást kerestünk és találtunk a nehezen kezelhető, apró szappanvégek hasznosítására. Szappantartó zsákjainkba gyűjtve, majd így, zsákostul használva az utolsó csepp szappan is megmenthető!

Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület tagjai arctisztító párnákat készítenek számunkra, melyekkel kiválthatóak az eldobható arctisztító korongok. 

Vásárlás – fókuszunkban itt is a hulladékcsökkentés áll!

hulladékmentes otthon

Az, hogy a Bödön Piacon is megtalálhatsz minket, szintén környezettudatos hozzáállásunkat tükrözi. 

Közel vagyunk: tehát a szállítás rövid, így energiatakarékos. 

Csak annyi árut készítünk, amennyi hamar elfogy. Nem kell a tárolásukra energiát és pénzt pazarolnunk.  

A mi termékeink mindig frissek és minden piacnapon ott vár standunk a szokott helyén!

A hozzánk hasonlóan gondolkodó vásárlóinknak azzal kedvezünk, hogy itt lehetőségük van kevesebb csomagolással vásárolni. 

Ráadásul övék a jó érzés, hogy hazai-helyi termelőktől vásárolva közvetlenül is segítik kis családi vállalkozásunkat. 

Ha webshopunkból rendelsz, akkor is nagyon figyelünk arra, hogy környezetbarát és minél kevesebb csomagolásban juttassuk el hozzád termékeinket.

Csomagolás Reeed módra: a kevesebb több!

Az alapanyagok kiválasztásánál elsődleges szempontunk a természetesség. A csomagolásnál is erre törekszünk. Emiatt csomagoljuk szappanjainkat újrahasznosított papírdobozba és emiatt kaphatóak dezodoraink üveg tégelyben. Ezek  újrahasznosítása egyaránt fontos számunkra és vásárlóink számára. A visszahozott tégelyeket fertőtlenítés után, újratöltve engedjük vissza a körforgásba.

A kozmetikai termékekre vonatkozó előírások a csomagolás tekintetében is kötnek minket, de igyekszünk maximálisan környezetbarát külsőt adni termékeinknek. Szeretnénk kizárni a műanyagok használatát és mindenütt újrahasznosítunk, ahol lehetséges. 

hulladékmentes otthon

Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd az otthonod hulladéktermelését?

  • Vásárolj piacon, támogasd a helyi termelőket!
  • Kerüld az egyszer használatos, felesleges csomagolással ellátott árut! 
  • Keresd a környezetbarát, újrahasznosított csomagolású  termékeket!
  • Az összetett csomagolás helyett a teljes mértékben újrahasznosítható (egyféle anyagból készült) csomagolásokat válaszd! 
  • Szelektád a szemetedet és váltsd vissza a visszaváltható csomagolóanyagokat!
  • Egyszerűsítsd az otthoni tisztálkodás kelléktárát! 

Válaszd a tudatos készítők termékeit,

És használj Reeed kozmetikumokat!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.